Hoe maak je het beste van een uitrustdag?

Moet je na een tof festival, een avond uitgaan met vriendinnen of een drukke werkweek ook vaak minimaal een hele dag bijkomen? Dat kan behoorlijk frustrerend zijn, en daarom is het maar beter om zo’n uitrustdag zo leuk mogelijk te maken. Met deze tips lukt dat vast!

1. Haal vantevoren een heerlijk ontbijt in huis

Een dag bankhangen of in bed liggen wordt een stuk aangenamer als je die dag kunt beginnen met een heel lekker ontbijt. Afbakbroodjes of -croissantjes, sinaasappelsap en wat groente of fruit zorgen ervoor dat je dag meteen weer iets leuker is, zonder dat het veel energie kost. Omdat je op zo’n uitrustdag echt niet ’s ochtends de deur uit wilt, kun je alle ingrediënten het beste al voor je drukke dag in huis halen.

2. Voel je niet slecht of schuldig als je de hele dag series kijkt

Vroeger voelde ik me vaak slecht als ik in het weekend een hele dag Netflix keek, nu weet ik dat zulke dagen nodig heb en dat het oké is om niets ‘nuttigs’ te doen. Dus stel zonder schuldgevoel je lijstje met taken, het schoonmaken van je huis of je ambitie om meer te sporten uit tot morgen (of later). Door alle perfecte plaatjes die we zien op Instagram en andere sociale media is het makkelijk om veel te streng te zijn voor jezelf en te denken dat je iedere dag iets leuks moet doen of een van je doelen moet bereiken, en dat is echt nergens voor nodig.

3. Lees een boek of kijk een (korte) documentaire

Naast Netflixen kun je deze dag natuurlijk ook gebruiken om eindelijk eens een boek te lezen of een documentaire te kijken. Gewoon vanuit je bed. Zet je telefoon uit zodat je niet wordt afgeleid en ga ervoor. Meestal kijk ik een documentaire als ik me stiekem toch niet helemaal houd aan tip 2 en me ‘nuttig’ wil voelen en iets wil leren, zonder van de bank af te komen.

4. Vraag vantevoren een vriendin om samen bij jou thuis een film te kijken

Voel je je vaak alleen als je gisteren een hele leuke maar vermoeiende dag hebt gehad en daar vandaag van moet bijkomen? Probeer dan om voor de volgende drukke dag een vriendin te vragen of ze de dag daarna bij jou thuis een film wil komen kijken. Vriendinnen zullen misschien niet altijd kunnen, maar zo kun je een deel van je uitrustdagen wel vrolijker doorkomen.

5. Ga lekker lang in bad

Juist op dagen waarop je moe bent of veel pijn hebt is het belangrijk jezelf zoveel mogelijk te verwennen. Dat leidt de aandacht af! Dus doe een gezichtsmasker op, zet je lievelingsmuziek aan, lak je nagels en/of ga lekker lang in bad, het liefst met zo’n fijne bruisbal. Heb je geen bad in huis? Misschien past dit opblaasbare bad ook in jouw badkamer, ik heb er zelf een voor in mijn studentenhuis en ben er super blij mee.

6. Denk met plezier terug aan gisteren en onthoud dat er nog zoveel leuke dagen aankomen

Soms heb je van alles geprobeerd om van je uitrustdag iets te maken maar blijf je je gewoon moe, geprikkeld en neerslachtig voelen. Denk dan na over hoe leuk het gisteren was of hoeveel je hebt bereikt op je werk en dat je die dag niet had willen missen. Door uit te rusten kun je binnenkort weer andere bijzondere momenten meemaken. Vecht je door deze dag heen en weet dat er ook nog heel veel leuke dagen aankomen. En het helpt ook om te weten dat je echt niet de enige bent, een van de redenen waarom deze site is opgericht.

Wat doe jij als je jezelf de vorige dag hebt overbelast, voor iets leuks of misschien door je studie of werk? Laat je tips of ervaringen achter in de comments!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *