Op kamers: uitdagingen en oplossingen

Begin je binnenkort met een studie waarvoor je ver moet reizen en ga je op kamers? Of twijfel je nog of op kamers gaan een goede optie is? Dan kun je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. In dit artikel deel ik 3 uitdagingen die ik ben tegengekomen toen ik op kamers ging en mogelijke oplossingen voor deze uitdagingen. Ik ben heel blij dat ik op kamers ben gegaan en de studie heb gevolgd die ik graag wilde doen, maar ik had graag 5 jaar geleden de kennis gehad die ik nu heb!

Uitdaging: Je moet ineens alles zelf doen, van koken en afwassen tot voor jezelf zorgen als je niet lekker bent

Toen ik op kamers ging wist ik dat ik alles wat mijn ouders in het huishouden deden zelf moest gaan doen, maar ik had er niet over nagedacht dat dit me zoveel energie zou kosten. Gelukkig weet ik nu hoe ik de lasten zoveel mogelijk kan beperken.

Oplossing 1: Zoek een huis met huisgenoten (die samen willen eten)

Misschien zie je erg op tegen hospiteren, maar samenwonen met huisgenoten heeft mij uiteindelijk heel veel opgeleverd. Want in plaats van iedere avond zelf boodschappen doen, koken, afwassen en de keuken schoonmaken kun je de taken onderling verdelen. En als het jou veel energie kost om boodschappen te doen, kun je afspreken dat jij kookt of de afwas doet. Fijne huisgenoten zullen dat begrijpen. Voor het hospiteren heb ik ook een tip: om te voorkomen dat je steeds ver moet reizen voor weer een hospiteeravond, kun je ervoor kiezen om eerst een tijdelijke kamer te nemen. Studenten die 4-6 maanden op exchange gaan verhuren hun kamer graag onder en er is meestal iets minder vraag naar. Dan kun je vanuit je eerste kamer op zoek gaan naar een leuker huis en kost het hospiteren minder energie (en geld). Ook ken je dan misschien al studiegenoten die samen een huis willen zoeken.

Mocht je iets meer hulp nodig hebben in het huishouden, dan zou je ook met je arts kunnen overleggen of er mogelijkheden zijn om begeleid te wonen in je studentenstad.

Oplossing 2: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Je zult niet onder de huishoudelijke taken uitkomen, maar je kunt het jezelf wel zo makkelijk mogelijk maken. Kook voor meerdere dagen en koop een grote vriezer waar je je eten in kunt bewaren. Dan hoef je op de dagen dat je weinig energie hebt alleen iets in de magnetron te gooien. Zorg verder dat je niet teveel spullen in huis haalt, want meer spullen betekent meer schoonmaken. En leg meteen bij het verhuizen laminaat in je kamer, dat hou je makkelijk schoon. Daarnaast is het belangrijk om hulp te vragen waar nodig. Een paar keer had ik het zo druk met studeren dat mijn kamer getransformeerd was in een zwijnenstal en zijn mijn ouders na mijn tentamens langsgekomen om te helpen.

Uitdaging: Studenten gaan graag uit (en drinken veel…)

Bij het studentenleven denk je naast blokken voor toetsen/tentamens waarschijnlijk ook aan vrijheid, feestjes en veel bier. En je zult misschien weleens mee willen feesten, maar niet altijd. Dat zorgt voor verschillende uitdagingen: hoe zorg je dat je jezelf niet overbelast (door mee te feesten en drinken) en hoe haal je je nieuwe vrienden over om ook eens iets minder vermoeiends te doen, zoals een filmavond.

Oplossing 1: Wees vanaf het begin heel duidelijk over je beperking

Het is misschien niet leuk om iedereen te vertellen over je chronische ziekte of beperking, maar ik heb gemerkt dat het wel echt kan helpen. Want dan begrijpen mensen dat je niet altijd mee uit kunt gaan en dat dit niet komt omdat je niet wilt. Soms moet je het nog een keer herhalen, want studenten willen een onzichtbare ziekte nog weleens vergeten. Ook bij nee zeggen tegen bier helpt het om je beperking te noemen (hoe stom ik dat ook vind). Een “ik drink geen/minder bier want ik heb een spierziekte” is genoeg om een discussie over de zin en onzin van alcohol te voorkomen.

Oplossing 2: Nodig vrienden uit om voor het uitgaan bij jou thuis samen te eten, kletsen en/of een film te kijken

Feestjes beginnen meestal laat en daarom is er vantevoren genoeg tijd om nog andere dingen te doen. Dus willen je studiegenoten of vrienden per se uitgaan, stel dan voor om daarvoor iets te gaan doen waar jij ook aan mee kan doen. Deze avond hebben ze toch al vrij gehouden. Ben wel duidelijk en geef aan dat je alleen mee de stad in gaat als je genoeg energie hebt, maar dat je het gezellig vind om eerder op de avond je vrienden te zien. Uiteindelijk zijn die paar uur bij iemand thuis veel leuker dan het uitgaan zelf!

Oplossing 3: Ga mee naar een feestje als je daar zin in hebt, maar ga naar huis zodra je het saai vindt worden

Het is het niet waard om energie te verspillen op een saai feestje en daarom kan ik iedereen aanraden om te leren schijt te hebben aan sociale normen en naar huis te gaan zodra iets saai wordt. Of het feestje nou net is begonnen of het al 3 uur ’s nachts is. Heb je daar moeite mee, dan zou ik het boek “The lifechanging magic of not giving a f*ck” op je leeslijst zetten. Door voor jezelf te kiezen heb je weer meer tijd en energie over voor dingen die je wél echt leuk vindt. En als student mag je lekker egoïstisch zijn 😉

Uitdaging: Op kamers wonen kan eenzaam zijn

Ondanks het wonen met huisgenoten of het uitnodigen van vrienden bij jou thuis kan studeren erg eenzaam zijn. Zeker als je niet met alles mee kunt doen.

Oplossing 1: Zoek contact met studenten die ook een functiebeperking hebben

Het kan heel fijn zijn om soms even je hart te kunnen luchten bij iemand die ook een chronische ziekte of beperking heeft en bezig is met studeren. Zo merk je dat je niet de enige bent en kunnen jullie samen oplossingen bedenken voor de uitdagingen die jullie tegenkomen. Soms kom ik per toeval iemand tegen, zoals Kristel die bij mij in de flat woont. Andere opties zijn via internet of via je studieadviseur en natuurlijk Chronisch Ambitieus!

Oplossing 2: Maak het thuis zo comfortabel mogelijk en bedenk dat het ook leuk kan zijn om lekker op te gaan in een boek of serie

Essentieel in je studentenkamer is een lekkere zithoek waar je een boek kunt lezen en films of series kunt kijken. Is je studentenkamer heel klein dan kun je een berg kussens op je bed leggen. Bedenk dat je ook best jezelf kunt vermaken en daar niet altijd anderen voor nodig hebt! Een spannend boek of een film kan helpen om je eenzame gevoel even te vergeten.

Woon jij op kamers of ben je van plan om op kamers te gaan? En welke uitdagingen kom jij tegen? Laat hieronder een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *