Werken vanuit huis: ideeën en tips

Veel mensen met een chronische ziekte of beperking werken (deels) vanuit huis. Dit kan een groot voordeel zijn, want hierdoor hoef je geen vermoeiende reis af te leggen en kun je het werk uitvoeren wanneer je daar energie voor hebt. In dit artikel delen we enkele ideeën voor werkzaamheden die je vanuit huis kunt doen. Daarna volgen enkele tips voor het beginnen als zzp’er.

1. Content schrijven voor bedrijven

Heb jij een vlotte pen en weet je wat je moet schrijven om veel consumenten te bereiken? Dan zou je vanuit huis content kunnen gaan schrijven voor bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan blogposts, waarin je (mogelijke) klanten vertelt waar het bedrijf nu mee bezig is of welke nieuwe producten of services ze aanbieden. Ook kun je bijvoorbeeld interviews met medewerkers of klanten verzorgen voor op de website of flyers.   

2. Logo’s, huisstijlen en illustraties maken

Ben je creatief aangelegd en heb je al wat kennis van bijvoorbeeld Adobe Photoshop in Illustrator?  Dan kan het een idee zijn om vanuit huis je skills in te zetten voor bedrijven. Denk verder dan alleen het logo van een bedrijf. Nu websites steeds beter worden kun je ook voorstellen om een huisstijl te ontwikkelen met logo’s, een bijpassende layout voor de website en templates voor sociale media en e-mails. Veel bedrijven geven daarnaast ook nieuwsbrieven of magazines uit en het is aan jou om ze ervan te overtuigen dat een strakke vormgeving en illustraties daarbij heel belangrijk zijn!

3. Websites bouwen

Ligt programmeren meer in jouw straatje dan kun je vanuit huis beginnen met websites bouwen. En het leuke is dat je programmeren ook thuis kunt leren! Begin bijvoorbeeld bij een website zoals https://www.codecademy.com/, waar je op een leuke manier gratis kunt leren programmeren.

4. Search Engine Optimalisatie

Wat je ook gemakkelijk vanuit huis kunt leren en waar veel bedrijven behoefte aan hebben is Search Engine Optimalisatie (SEO). Hierbij verhoog je met bepaalde trucs de vindbaarheid van een bedrijf, waardoor dat bedrijf meer klanten kan aantrekken. Er zijn talloze websites, Youtube video’s en boeken te vinden waarin de basis van SEO wordt uitgelegd.

5. Het beheren van sociale media accounts

Het nadenken over foto’s voor op sociale media en het beantwoorden van berichten van klanten kan een bedrijf veel tijd en energie kosten, terwijl het wel heel belangrijk is. En daarom sta jij klaar om deze taken over te nemen! Kun je goed overweg met een camera en vind je het leuk om vragen van kranten te beantwoorden dan is dit misschien iets voor jou!

En dan nog een paar tips:

  1. Voor je eerste klanten kun je het beste je netwerk inzetten. Misschien kennen je ouders, vrienden of buren wel iemand die een nieuwe website of content nodig heeft. Zorg dat iedereen die je spreekt op de hoogte is van de service die je aan wilt bieden, je weet nooit wanneer ze iemand tegenkomen die daar behoefte aan heeft.
  2. Zorg dat je eerste klanten tevreden zijn en dat aan anderen vertellen. Mond-tot-mondreclame is erg effectief omdat mensen hierbij niet het gevoel hebben dat ze iets wordt aangepraat en veel vertrouwen hebben in de ervaringen van hun kennissen. Op die manier hoef je zelf minder tijd te stoppen in klanten werven!
  3. Investeer in een gelikte website en accounts op sociale media. Uiteindelijk wil je het liefst dat mensen jou vinden op internet, je website lezen en meteen overtuigd zijn. Zonder dat je eerst nog 2 (bel)afspraken in moet plannen met klanten om ze over te halen. Investeer daarom tijd (en geld) in een goed verzorgde website en Instagram/Facebook feed.
  4. Schrijf je snel in bij de Kamer van Koophandel. Een eigen KvK nummer kost maar 50 euro en het staat meteen een stuk professioneler. Daarnaast kan de KvK je veel tips geven over bijvoorbeeld het betalen van belastingen. In bepaalde gevallen is het verplicht om je in te schrijven bij de KvK. Check ook deze site even: https://ondernemersplein.kvk.nl/bedrijf-starten/
  5. Loopt het goed, overweeg dan om ook af en toe in een coworking space te werken. Er zijn verschillende bedrijven die flexibele werkplekken aanbieden. Op deze manier heb je ook nog contact met anderen terwijl je werkt, wat je werk een stuk gezelliger kan maken. Thuiswerken kan namelijk best eenzaam worden.

Werk jij weleens vanuit huis? Of heb je een eigen bedrijfje? Deel jouw ervaringen in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *